UMMI ADRIANA: KUAH KARI DALCA SAYUR

FAIZABUNYAMIN TABUNG

3 Disember 2015

KUAH KARI DALCA SAYUR

Assalammualaikum...
Salam sejahtera....

Alhamdulilah ...
Semuanya sihat-sihat belaka....

Sebaik sahaja Bangun dari tidur terfikir hendak masak apa untuk tengahari ini...
Saya hanya terlintas hendak memasak kuah kari dalca sayur ... Sudah lama tidak memasak lauk tersebut....

Baiklah ... Saya sudah sediakan resepinya sesudah memasak sebentar tadi....



Ini dia menu untuk makan tengahari


Antaranya adalah ;

Bahan A :

1. Bawang besar : 1 biji
2. Bawang putih : 4 ulas
3. Cili kering : 10 tangkai
4. Serbuk kari : 5 sudu besar ( saya guna KARI ADABI )
KISAR SEMUA BAHAN A ( TERMASUK SEKALI SERBUK KARI SUPAYA SEBATI )

Bahan B:

1. Isi ayam / daging
2. Santan : 1 1/2 cawan
3. Air : 5 cawan
4. Minyak masak : 1/2 cawan
5. Bahan penumis ( pekkak, bunga lawang dan kayu manis ) ***

BAHAN C :

1. Ubi kentang : 1 biji
2. Carrot : 1 biji
3. Terung : 1 biji
4. Kacang panjang : 4

Ubi kentang , carrot dan terung : potong dadu besar.

BAHAN D:
**** Kacang dal dalam 1/2 cawan rebus hingga empuk

Cara memasak :

1. Panas kan minyak masak tadi.
2. Masuk kan bahan penumis (***) sehingga naik baunya.
3. Masukkan BAHAN A yang telah dikisar tadi. Tumiskan sehingga naik baunya dan terbit minyaknya.
4. Selepas itu , masuk kan isi ayam / daging.
5. Kemudian masukkan BAHAN C DAN BAHAN D.
6. Masukkan air sebanyak 5 cawan tadi ke dalam bahan-bahan tadi sehingga mendidih kuahnya.
7. Kemudian , setelah kuah mendidih dalam 10minit, masukkan santan pula.
8. Masak atau didihkan kuah kari sehingga sebati.
9. Masukkan bahan perisai iaitu garam secukup rasa.
10. Setelah masak kuah kari tersebut boleh dihidangkan bersama nasi panas.



Tapi saya sekeluarga makan bersama me sahaja. :-) :-) :-)


SELAMAT MENCUBA.
SEKIAN.
TERIMA KASIH.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Salam ukhwah ...
Terima kasih Singgah di sini. Segala komen anda dimanfaatkan dan dihargai.
Salah silap mohon maaf ye...

ALYA ADRIANA Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign