UMMI ADRIANA: IKAN SEMBILANG MAK SUNGGUH RANGGUP

FAIZABUNYAMIN TABUNG

14 Julai 2016

IKAN SEMBILANG MAK SUNGGUH RANGGUP

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu.

Selepas buat resepi rendang kerang cili padi  tadi. Emak saya pula membuat rencah untuk menggoreng ikan sembilang sambal ataupun makan ikan sembilang tersebut makan begitu sahaja...

Menu tersebut adalah menu kegemaran seluruh KELUARGA saya Kasya RAPS3.
Saya amat bertuah adanya EMAK yang memasak lauk pauk dengan air tangannya sendiri. Sampaikan semuanya adik-beradik yang berjauh dengan ayah dan Emak sekali-kali Emak akan memasaklah apa yang adik-adik saya suka. Tidak kisah Lah apa juga hidangannya.










" Aduhai omak den menggoreng ikan sembilang punyalah WANGI gila tu... Dan garing gitu sampai ke tulangnya bila menggigit dan mengunyahnya...."

Rasanya nak jer kuar rumah....

Adik lelakiku pun x Boleh tidur jugak...

 "rasa nak pengsan...
 meleleh air liur ..."

Jom saya sharekan resepi sambal garing ikan Sembilang :




Minyak masak 
Cili kering ( ikut kepedasan anda iye )
Cili padi ( ikut kepedasan anda iye )
5 biji bawang besar ( dikisar )
1 labu bawang putih ( dikisar)
Garam secukup rasa

Cara memasak:

Panas kan minyak masak ( ikut sukatan anda iye )

Tumiskan bahan-bahan kisar tadi.

Tumiskan bahan-bahan tersebut sehingga dan garing dan juga terbit minyaknya.

Kemudian Boleh masukkan ikan Sembilang yang sudah digoreng tadi.






Masukkan garam secukup rasa iye...

Setelah itu Boleh Lah dihidangkan bersama nasi panas. ( Aduh sudah terliur air liur ni.... Hihihih :-) :-) :-) )


Selamat mencuba iye....








2 ulasan:

  1. Sedapnye la hai.. walaupun nengok gambar, mampu membuatkan air liur meleleh..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihu......

      Resepi itu kegemaran seluruh KELUARGA...

      Padam

Salam ukhwah ...
Terima kasih Singgah di sini. Segala komen anda dimanfaatkan dan dihargai.
Salah silap mohon maaf ye...

ALYA ADRIANA Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign