UMMI ADRIANA BEAUTY: Ogos 2016

FAIZABUNYAMIN

24 Ogos 2016

#MUHASABAH DIRI 1

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu.


#sebagaiperingatandirisayajuga
#coretandiariku.




23 Ogos 2016

BOOK GIVEAWAY BY ABAM KIE AND FRIENDS

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu.


 KLIK BANNER UNTUK JOIN

Klik SINI

Good luck pada semua..


GIVEAWAY RM400 BY ASYAAMIN

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu.


  Giveaway RM400 by AsyaAmin.



Syarat penyertaan :

1. Blogger Malaysia
2. Follow blog ini. Wajib
3. Follow :

https://www.instagram.com/syaaddaa/   https://twitter.com/syaaddahttps://www.facebook.com/nsyaaa 


4. Bahagian sponsor :

Follow SEMUA. Highlited. (exceptional to those yang tiada Instagram dan twitter. But please do mention if you don't have Instagram and Twitter account)

https://www.instagram.com/_mrdiana/ (Follow)


https://www.instagram.com/shahhaizal/ (Follow)


https://www.facebook.com/kelakardotmy/  Like page Facebook (Wajib)

https://plus.google.com/+TheNewMindedakaUltraStation/posts (Optional)


nurnabla.blogspot.my (Wajib)

https://www.instagram.com/nur__nabila/ (Follow)

http://julinaalias24.blogspot.my/ (Wajib)

https://www.facebook.com/julina.alias (Follow)

https://www.instagram.com/cucigambar_murah/ (Follow)


5. Buat entry bertajuk "Giveaway RM400 by AsyaAmin!"
6. Letakkan banner pada entry (boleh copy paste html code dalam box di atas)
7. Banner hendaklah dibacklink ke sini
8. Link penyertaan/url blog hendaklah ditinggalkan di kotak komen ini sahaja.



Senarai Hadiah :

Top Referral :
1. Wang tunai RM 150 x 1 pemenang
2. Wang tunai RM 60 x 1 pemenang
3. Wang tunai RM 40 x 1 pemenang



Random:
1. Photobook 6X6 INCI/40 Page/100 keeping gambar x 1 pemenang
2.  -Blog review x 4 pemenang
-Bloglist selama 30 hari x 9 pemenang
3. -Topap RM 5 x 2 pemenang
-Blog Review x 3 pemenang
4. Topap RM 10x 9 pemenang


Penyertaan terbuka kepada semua blogger Malaysia.
Selamat Berjaya :)




Mula :
16 Ogos 2016
Tamat:
1 Oktober 2016









p/s: I state RM400 based on total overall.






















22 Ogos 2016

KEK NESTUM ADELA ABAM DARWISH

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu...


Sudah berhari Abam Darwish minta umminya buatkan kek. Kali ini Saya menggunakan marjerin Adela sepertimana diiklankan di televisyen dan radio sebelum ini. Saya pun Mencuba menggunakan  merjerin adela untuk membuat kek tersebut.



Sudah masak keknya... Guna marjerin Adela.... Lembut, lembab dan gebu ...

Ini Lah hasil air tangan umminya Abam Darwish...

Resepinya....

Planta Adela - 240 gram


Tepung kek - 250 gram
Telur - 4 biji
Gula - 230 gram
Susu pekat - 2 sudu besar ( cair kan 2 sudu besar air masak )
Serbuk nestum - 200 gram 
Perisa vanilla - 1 sudu camca kecil

Cara membuatnya:

Masukkanlah marjerin Adela dan gula. Pukul sampai gebu.
Masukkan perisa vanilla dan telur. Pukul hingga sebati dan gebu.
Masukkan tepung kek dan serbuk nestum sedikit demi sedikit dan adunkan sehingga sebati semua bahan-bahannya tadi.
Oleskan marjerin dan letakkan sedikit serbuk nestum di atas Loyang bulat.
Setelah oven sudah panas , masukkan adunan tersebut dengan suhunya 160'c selama 50 minit ( ikut oven anda ye )
Setelah masak Boleh Lah di hidangkan untuk seisi KELUARGA.

Selamat mencuba ...

#coretan diariku

Sekian.
Terima kasih




21 Ogos 2016

DOA ISTIGHFAR #3

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu...



BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM


Wahai Tuhanku,
Engkaulah yang berhak mendapat sebutan yang berhak disembah, penolong kepada yang mengkehendaki, paling belas kasihan, paling pemurah, dan paling luas pemberianNya.

Wahai Tuhanku,
Engkaulah raja tiada sekutu bagiku, Engkau Maha ESA , tiada bandingan bagiMu. Segala sesuatu akan binasa melainkan zat Engkau. Tidak akan ditaati selain dengan izinMu sendiri dan tiada orang derhaka kepadaku melainkan dengan ilmuMu sendiri. Engkau ditaati dan Engkau bersyukur, Engkau diderhakai lalu Engkau memberi ampun. Engkaulah sedekat-dekat orang yang mempersaksikan dan Engkaulah sedekat-sedekat pemelihara. Engkau mendinding segala jiwa , Engkau memegang segala ubun-ubun, engkaulah menulis segala bekasan , engkau hapuskan segala ajal dan terbuka bagiku ( nampak segala isinya ) , yang halal apa yang Engkau halalkan dan yang haram apa yang Engkau haramkan.

Agama adalah apa Engkau syariatkan dan urusan adalah apa yang Engkau tetap kan. Segala makhluk adalah makhlukMu. Segala hamba adalah hambaMu dan Engkau adalah Allah yang Maha pengasih Maha penyayang.

Aku memohon kepadaMu dengan cahayaMu yang menjadi terang langit dan bumi dengan kerananya dan dengan segala hak yang berikan kepada orang-orang yang memohonMu supaya Engkau memaafkan aku dan melindungi aku dari pada Neraka dengan kudratMu. 

Aamiinn Ya Rabbal Aalamiin



#coretan diariku.

Sekian.
Terima kasih ....








20 Ogos 2016

TIDAK LAMA LAGI BALIK KE TAMPIN SEMULA

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu...

Hampir 3 Bulan dok tinggal bersama Opah Cu, di kampung Sungai ATI, padang Renggas... Di awal Bulan September ini , kami sekeluarga akan pulang Semula ke Tampin. Tapi tiada lagi duduk di rumah lama , terus ke rumah baru selepas beberapa bulan pending pengambilan kunci rumah baru tersebut. Seronoknya dan teruja sangat. Sebelum pulang ke Tampin , cik Suami pun membuat rawatan penarikan juga... Semoga cik Suami sentiasa sihat-sihat seperti sedia Kala...


Darwish bersama mak su sedara Anak Tok Teh Yunus  paling muda , tetapi usianya mereka sama. Hihihi...


Selepas ini , opahnya akan merinduinya mereka berdua setelah pulang ke Tampin....
Iaitu Rumah Baru Taman Bandar Baru Tampin....

Tiada lagi suara riuh rendah menyambut pulang Opahnya balik dari kerja nanti....



17 Ogos 2016

DOA ISTIGHFAR #2

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu.




Bismillahirrahmanirrahim

Wahai Tuhanku , Engkaulah Tuhan Maha Pencipta Maha Besar , Engkaulah yang Maha Mendengar lagi Mana Mengetahui. Engkaulah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Engkaulah Tuhan dari 'Arasy yang besar. 

Wahai Tuhanku , sesungguhnya Engkaulah Tuhan yang sangat berbakti , Maha Pemurah lagi Maha Mulia , ampunilah aku , Rahmatilah aku , afiatkanlah aku , rezekikanlah aku, tutupkanlah keaibanku , tambahkanlah segala kekuranganku, angkatkanlah ( darjat) aku , dan janganlah Engkau menyesatkan aku ,  tunjukkanlah ( jalan benar ) dan masukkanlah aku ke dalam syurga denga RahmatMu. 

Wahai Tuhan yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Wahai Tuhanku , tumbuhkanlah dalam dadaku rasa cinta kepadaMu. Wahai Tuhanku , jadikanlah aku seorang yang merasa hina terhadapMu, dan seorang yang besar di mata manusia dan jauhkanlah aku dari segala akhlak yang buruk.

Aamiinn Ya Rabbal Aalamiin

*** DOA buat diri sendiri.

*** coretan diariku

15 Ogos 2016

GIVEAWAY FRIENDSHIP BY SEINDAH CERITA

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah.


Syarat-syarat


  1. Follow Blog | seindahcerita | Blog Suhailah Hamid | Blog Hazrina | Sally Samsaiman | Puan Gojes |
  2. Follow IG | nieylanadia | Sihatitunikmat | Eintan Nurfuzie | Hazrinaajer | Sally Samsaiman |
  3. Like Page | SEINDAHCERITA  SALLY SAMSAIMAN  
  4. Follow FB | Eintan Nurfuzie |
  5. Jangan lupa letak blog seindahcerita dalam bloglist korang ya
  6. Buat satu entry bertajuk "Giveway Friendship By Seindahcerita"
  7. Letak sekeping gambar anda bersama sahabat dan cerita apa yang menarik tentang persahabatan anda..(cth : berapa tahun kenal, apa yang menarik tentang sahabat anda dan lain²)
  8. Copy banner dan link kan semula ke entri ini.
  9. Publish dan tinggalkan komen anda di ruangan komen entri ini sahaja.
    atau
  10. Copy je semua code yang ade dekat ruangan kotak di bawah ni dan paste kan di HTML, dan publish. Senang kan.. :)
  11. Hadiah
    1. Wang Tunai RM20 x 3 Pemenang
    2. Sehelai Shawl x 1 Pemenang
    3. Top up RM10 x 3 Pemenang
    4. Top up RM5 x 2 Pemenang





Giveaway Tunai RM200 By ELIHJAPAHAR.COM

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu...

Saya join giveaway ...


 Klik Banner

Sila klik banner untuk join giveaway....


Salam perkenalan





DOA ISTIGHFAR #1

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu...



Bismillahirrahmanirrahim


Ya Allah, ampunilah dosa Ku dan luaskanlah bagiku pada rumahku dan berkatilah rezekiku. 

Ya Allah , jadikanlah aku dalam kalangan orang-orang yang bertaubat dan orang-orang yang suci.

Aamiinn Ya Rabbal Aalamiin...






13 Ogos 2016

SURAH ALI IMRAN AYAT 1-37 SEBAGAI PENAWARKU

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu...


Bismillahirrahmanirrahim

Ya Allah aku mohon ZAT-MU , Aku mohon PemeliharaanMu, aku mohon PelindunganMu, Aku mohon pemulihanMu.... Sembuhkanlah segala penyakit yang ada dalam tubuh ku. Keluarkanlah jugak apa yang sudah lama bertapak di dalam tubuh Ku... Semoga Engkau Rahmati tubuhku supaya sentiasa sihat walafiat seperti sediakala ... Ku mohon dari-Mu melalui pembacaan ayat-ayatMU ( ayat Ali - imran 1 - 37 ) tadi... Ya Allah perkenalanlah makbulkanlah doaku ..

Aammiin Ya Rabbal Aalamiin....

*** surah ali - imran : 1-9 ( ayat ruqyyah ) sebagai pelindung diri...



12 Ogos 2016

PEMASANGAN GRILL TINGKAP , PINTU AWNING DI SEKITAR TAMPIN

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu....

Puas mencari orang yang Boleh memasang grill pintu , tingkap, awning dan pagar rumah. Mereka pun Boleh buat ampaian baju juga... Saya Google sahaja.












*** sesiapa yang berminat untuk semua itu Boleh menghubungi mereka :


Sekian. Terima kasih.







DOA PAGI JUMAAT

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu.



Aamiinn Ya Rabbal Aalamiin...




9 Ogos 2016

ADA TANAH BOLEH BUAT SEBUAH RUMAH SENDIRI

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah.



KLIK IMEJ

Cara apply rumah mesra rakyat (RMR) 1 malaysia.
1. Wajib ada tanah sendiri
2. Pergi SPNB
3. Ambil borang dan isi.
4. Apply kat SPNB nak design ni.
Kalau nak print gambar ni silakan.
Harga – rm60k
Subsidi kerajaan – rm20k
Yang perlu dibayar – rm40k
Kalau buat loan 20 tahun – rm150 bulan2
Kalau nak apply dan memohon boleh rujuk terus ke SPNB di –> Cara apply rumah mesra rakyat (RMR) 1 malaysia.
1. Wajib ada tanah sendiri
2. Pergi SPNB
3. Ambil borang dan isi.
4. Apply kat SPNB nak design ni.
Kalau nak print gambar ni silakan.
Harga – rm60k
Subsidi kerajaan – rm20k
Yang perlu dibayar – rm40k
Kalau buat loan 20 tahun – rm150 bulan2
Kalau nak apply dan memohon boleh rujuk terus ke SPNB di –> http://www.spnb.com.my/
atau
jumpa adun kawasan anda dan minta borang untuk RMR ni.
Sila sebarkan supaya semua orang tahu < SINI >

LIMA PERKARA WAJIB GUNA DUIT SUAMI

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu.







8 Ogos 2016

TIP ELAK SERANGAN PEPIJAT

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu...



Imej dari MR GOOGLE


PEPIJAT merupakan serangga yang aktif pada waktu malam untuk mencari makan ketika kita tidur. Pada waktu siang , pepijat akan menyorok di celah rekahan , rak buku, celah katil dan lain-lain tempat yang mudah untuknya mendapatkan akses kepada manusia bagi menghisap darah. 

Walaupun kerap ditemui berhampiran tempat kita tidur atau duduk, pepijat sebenarnya merupakan serangga yang bergerak pantas dan mampu melakukan perjalanan jauh untuk mencari makan. 

Dengan menggunakan paruh tajam seperti nyamuk , pepijat menggigit dan menyuntik air liur yang mengandungi antikoagulan bagi menghalang pembekuan darah.



Imej dari MR GOOGLE


Air liur juga bertindak sebagai agen bius yang menghalang kita merasa sakit ketika pepijat menghisap darah. Kita akan mula merasakannya setelah pepijat  meninggalkan dan berhenti menghisap darah kita.

Anak pepijat ( nimfa ) mengambil masa tiga minit untuk menghisap darah , manakala pepijat dewasa pula mengambil masa 10 minit hingga 15 minit. Selepas kenyang , haiwan itu akan merangkak Semula menuju ke tempat persembunyian mereka.

.com kongsikan tip bagi mengelak pepijat menyerang tempat tidur kita. SINI dan SINI 




Imej dari MR GOOGLE
KITARAN HIDUP PEPIJAT



TIP ELAK SERANGAN PEPIJAT


1. Cuci dengan bersih keseluruhan rumah anda.

2. Basuh tilam  , cadar , selimut , serta katil anda dengan menggunakan air panas.

3. Vakum semua karpet dan tempat rekahan yang ada dengan mesin vakum berkuasa tinggi.

4. Balut tilam anda dengan menggunakan cadar tahan pepijat atau ' bedbug proof cover '.


Sekian.
Terima kasih.


3 Ogos 2016

BEKAS PELAJAR SEKOLAH MENENGAH JENIS KEBANGSAAN PULAU SEBANG

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu.


Apabila saya membelek-belek gambar kenangan ketika di alam persekolahan menengah. Banyak benar kenangan yang tidak dapat dilupakan sampai sekarang ini. Walaupun saya dan kengkawan tidak pernah putus hubungan walaupun mereka semuanya ada tanggungjawab pada keluarga memasing. Kami semua dikumpulkan melalui pelbagai medium sosial seperti group wasap dan Facebook. . kami tidak mahu ketinggalan keretapi di belakang Tanpa cerita terkini.


LENCANA DAN LOGO SEKOLAH

PINTU GERBANG SEKOLAH


KENANGAN BEKAS PELAJAR SEKOLAH MENENGAH JENIS KEBANGSAAN PULAU SEBANG , ALOR GAJAH , MELAKA BAGI TAHUN 1993 - 1998 bersama guru tingkatan yang ada...


TINGKATAN 5 ALIRAN PRINSIP AKAUN 2

SAYA DAN KENGKAWAN PEREMPUAN. INI SAHAJA YANG ADA.

SAYA BERTIGA


TINGKATAN 4 ALIRAN PRINSIP AKAUN 2


TINGKATAN 3


TINGKATAN 2


GAMBAR UNTUK TINGKATAN 1 TIDAK DAPAT DIKESAN KERANA MASA TU BERPINDAH RUMAH SELEPAS KAHWIN.
INI SAHAJA YANG ADA UNTUK DIKENANGKAN SEPANJANG HAYAT.

Mengenai:




Sekian.
Terima kasih.



CIRI-CIRI ORANG YANG TAAT KEPADA ALLAH SWT

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu...




*Mulakanlah Sembelihan Dengan Nama Allah S.W.T. Sebagai Tanda Bersyukur Akan Kurniaan Allah &  Ciri-Ciri Orang Yang Taat Pada Allah*

٣٤. وَلِكُلِّ أُمَّةٍ جَعَلْنَا مَنسَكًا لِّيَذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ عَلَىٰ مَا رَزَقَهُم مِّن بَهِيمَةِ الْأَنْعَامِ فَإِلَٰهُكُمْ إِلَٰهٌ وَاحِدٌ فَلَهُ أَسْلِمُوا وَبَشِّرِ الْمُخْبِتِينَ

٣٥. الَّذِينَ إِذَا ذُكِرَ اللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَالصَّابِرِينَ عَلَىٰ مَا أَصَابَهُمْ وَالْمُقِيمِي الصَّلَاةِ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنفِقُونَ

34. Dan bagi tiap-tiap umat, Kami syariatkan ibadat menyembelih korban (atau lain-lainnya) supaya mereka menyebut nama Allah sebagai bersyukur akan pengurniaanNya kepada mereka; binatang-binatang ternak yang disembelih itu. Kerana Tuhan kamu semua ialah Tuhan Yang Maha Esa, maka hendaklah kamu tunduk taat kepadaNya; dan sampaikanlah berita gembira (wahai Muhammad) kepada orang-orang yang tunduk taat -

35. Iaitu orang-orang yang apabila disebut nama Allah, gerun gementarlah hati mereka, dan orang-orang yang sabar (cekal hati) terhadap kesusahan yang menimpa mereka, dan orang-orang yang mendirikan sembahyang, serta orang-orang yang mendermakan sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepadanya.

(Al-Hajj:34-35)

1 Ogos 2016

GIVEAWAY CASH RM100 BY SYIRA LOKMAN

Assalamualaikum
hye semua ^_^ 

*sticky post*

Jom join Giveaway Cash RM100 by Syira Lokman !

Syarat :

1. Follow blog atau google +


2. Follow instagram *jika ada 

3. Follow twitter *jika ada


4. Like sahaja fanpage 
Cara mudah :

1. Follow SEMUA syarat.
2. Buat entry bertajuk "Giveaway Cash RM100 by Syira Lokman !"
3. Letak banner dekat entry. 
4. Backlink kan ke sini.
5. Publish!
6. Tinggalkan link entry giveaway anda di ruangan komen entry ini sahaja.


Special untuk anda?

Wang tunai RM30 x1 
Wang tunai RM20 x1 
Tapak Iklan free selama sebulan x1 
Topup RM5 x1 
[SyiraLokman]


(TOP REFERRAL)
 Wang tunai RM50 x1 
[nurfuzie] 


Pemilihan pemenang : pemilihan 100% secara random oleh Syira sendiri (penganjur) :)

jom ramai2 memeriahkan Giveaway Cash RM100 by Syira Lokman !  ^_^
InsyaAllah lepas ni mungkin ramai akan follow anda juga :)
Bersama merapatkan ukhwah ^_^


Mula : 1 Ogos 2016 
Tamat : 21 Ogos 2016


SINI

ALYA ADRIANA Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign